Λεπτομέρειες Εκδήλωσης
Έναρξη Εκδήλωσης: 03/12/2021 6:00 Λήξη Εκδήλωσης: 03/12/2021 8:00
Χώρος Διεξαγωγής
Διάλεξη Δέσποινα Ιωσήφ: Αἱ ἐπιβοήσεις τοῦ πλήθους ἐν τοῖς σταδίοις καὶ τοῖς θεάτροις
[* Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 18:00-19:00, υβριδικά –στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας και μέσω zoom: https://upatras-gr.zoom.us/j/98712895854?pwd=MUJtZ21lNHhvZkx0RUMrSUZCb09Ndz09 / Password: 285699. Για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε ένα μήνυμα στο: gkazantzidis@upatras.gr]
Περίληψη:
Aνάμεσα στο πλήθος στην αρένα της Ταγάστης στο δεύτερο μισό του τέταρτου μεταχριστιανικού αιώνα, βρίσκεται και παρακολουθεί τις μονομαχίες ο Αλύπιος, ένας νεαρός άνδρας από μια τοπική αριστοκρατική οικογένεια, με ισχυρές ηθικές αξίες, ο οποίος δεν σκόπευε να παρακολουθήσει τις παραστάσεις αλλά σύρθηκε με τη βία στην αρένα από τους φίλους του. Ο Αλύπιος στην αρχή της παράστασης αντιστεκόταν σθεναρά και κρατούσε τα μάτια του ερμητικά κλειστά, μέχρι που οι κραυγές του πλήθους τον ανάγκασαν να ανοίξει τα μάτια του, και αυτό άλλαξε ριζικά τη νοοτροπία και τις συνήθειές του. Ο Αλύπιος διεγέρθηκε και εκστασιάστηκε τόσο πολύ από αυτό που άκουσε και από αυτό που είδε στην αρένα, ώστε ξεκίνησε, ανεξέλεγκτα πλέον, να φωνάζει και ο ίδιος συνθήματα.
Η ζωή των πόλεων της Μεσογείου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων διατηρούσε ακόμη τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα της, και το πλήθος εμφανίζεται στις διαθέσιμες πηγές να διέθετε άπλετο ελεύθερο χρόνο που περνούσε σε δημόσιους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους προκειμένου να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη για τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, να παρακολουθήσει θεάματα, εκφωνήσεις λόγων και προφορικές αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, τελέσεις ιάσεων και θαυμάτων, και, όπως θα δούμε, να εμπλακεί ενεργά στις συλλήψεις, στις ανακρίσεις, στις φυλακίσεις και στις εκτελέσεις καταδίκων. Ο δημόσιος λόγος των ρωμαϊκών λαϊκών στρωμάτων και συγκεκριμένα τα προφορικά συνθήματα του ρωμαϊκού πλήθους δεν έχουν τραβήξει ακόμη τη δέουσα προσοχή των ιστορικών, παρότι αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ζωής στις πόλεις της ελληνορωμαϊκής Μεσογείου και το κυριότερο συλλογικό μέσο έκφρασης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην εξουσία.
Λέξεις κλειδιά: Ρωμαϊκό πλήθος, ρωμαϊκές πόλεις, βία και θεάματα, προφορικά συνθήματα, πρωτοχριστιανικά μαρτυρολόγια ως πηγή για την καθημερινή ζωή της εποχής, ανακρίσεις και εκτελέσεις καταδίκων στη ρωμαϊκή εποχή.
H αυλή των θαυμάτων. Ευφάνταστες και παράδοξες ιστορίες από την ελληνική αρχαιότητα. Φλέγων, Πράγματα Θαυμάσια και Ανώνυμος, Το Μαρτύριο του Πέτρου, με την Μαρώ Τριανταφύλλου, σειρά: Διάλογοι με την Αρχαιότητα, διευθυντής σειράς: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα, 2022, (υπό έκδοση)
Έγκλειστοι στις ρωμαϊκές φυλακές ή Αναμένοντας τον καλό και τον κακό δικαστή. Λιβάνιος. Λόγος 45 και Λόγος 22, σειρά: Διάλογοι με την Αρχαιότητα, διευθυντής σειράς: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα, 2020, (64 σσ.).
Early Christian Attitudes to War, Violence and Military Service, Gorgias Press, 2013, Piscataway, New Jersey, USA, (385 σσ.), βασισμένο στη διδακτορική διατριβή.
Απόκρυφες Πράξεις Παύλου και Θέκλας, με την Μαρώ Τριανταφύλλου, σειρά: Ύστερη Αρχαιότητα, υπεύθυνη σειράς: Πολύμνια Αθανασιάδη, Κατάρτι, Αθήνα, 2008, (158 σσ.). Αριθμός συγγράμματος στον Εύδοξο 18364.